Våra ambassadörerGUNILLA KIDMARK - Trail- & Ultralöpning

Gunilla är vår ambassadör och älskar att träna i skog och mark under hela året. Hon åker längdskidor på vintern och cyklar mtb under sommaren, men det är framförallt traillöpningen som är hennes stora passion. Att springa genom alla årstider och träna på olika underlag och varierad terräng ger både bättre kondition och styrka men även mer energi för övriga livet. För att utveckla sig och ha en extra krydda i träningen springer Gunilla gärna ultralopp i vacker natur.

-Ultralöpningen kräver mer än bara god fysisk förberedelse, jag måste också jobba med min mentala styrka och inställning när kroppen är trött och huvudet säger åt mig att stanna. Känslan när jag klarar av de motgångarna och når målet är fantastisk!

Gunillas längsta distans hittills är Ultravasan 90 km, men hon har även sprungit 2XU Idre Fjällmaraton 45 km och har under flera år sprungit Sandsjöbacka Trail Marathon´s lopp som går i januari söder om Göteborg. Hennes största utmaning 2019 är Icebug Xperience Ultra West Coast, drygt 8 mil längs Bohusläns kust.
-Det ser jag otroligt mycket fram emot! Jag älskar de bohuslänska granitklipporna och de mysiga små kustsamhällena, det kommer att bli en upplevelse att ta sig fram längs havet en hel dag.

Född: 21 augusti 1971
Bostadsort: Mölnlycke
Klubb: Team 2XU
Bästa tävlingsorten: Idre
Smultronställe: Att springa på små slingrande stigar vid sjöar
Glasögon: Rudy Project - Rydon Slim med ImpactX2 Laserbrown

Följ Gunillas träning på hennes blogg på Trailrunning Sweden eller på Instagram.


EMIL BENGTSON - Segling

Emil är vår ambassadör under säsongerna 2018 och 2019. Emil är uppvuxen i Kullavik, söder om Göteborg och började segla vid 8 års ålder. Efter hårdsatsning under ungdomsåren tog Emil ett uppehåll från seglingen under 2017 men satsar för fullt från säsongen 2018 igen.

Emils meriter i klassen E-jolle innehåller 3 st junior-EM-guld och en 6:e plats på junior-VM. Idag tävlar Emil i OS-klassen Laser där han bl.a. har ett junior-SM-guld och ett senior-SM-guld. Som inkvalad topp 60 i världen 2017 tävlar Emil på världscupen och satsar nu för fullt mot OS 2020 i Tokyo.

Glasögon är en mycket viktig utrustning för seglare och Emil ställer höga krav på dem precis som på sin övriga utrustning.

Född: 3 februari 1994
Bostadsort: Kullavik
Klubb: GKSS
Bästa tävlingsorten: Gardasjön (Italien) och Marstrand
Smultronställe: Sydkoster
Glasögon: Sunread - ett stort antal bågar och linser

Läs mer om Emil på hans blogg eller på FacebookANKI BERGGREN - Mountainbike

Anki är vår ambassadör under säsongerna 2018/2019 och 2019/2020 och tävlar i mountainbike. Hon började cykla mountainbike 2014 och före det hade Anki en lång karriär på bandyplanen tillsammans med Västerstrands AIK. Anki kör både långlopp och cross-country (XCO) som är en mer teknisk bana än långlopp där man kör flera varv på en bana. 2017 tog hon SM-guld på Långlopp i D40 klassen och hade flera fina placeringar på XCO. Även i bandy har Anki några SM-guld så hon har fått uppleva SM-vinster både i lag och individuellt.

Anki har ett synfel som gör att hon är extra beroende av sportglasögon av hög kvalitet. En skuggning på gula fläcken gör det ibland svårt med avståndsbedömningen när ljuset skiftar som i Mountainbike när man kör fort i skogen. Därför måste linsen vara av hög klass och inte ge bländande reflektioner eller bryta ögats väg.

Sport är en del av livet för Anki som älskar att tävla och träna. Hon tävlar även i trav med två travhästar hemma på gården. Även där kräver Anki bra sportglasögon för att skydda ögonen mot grusstänk. På vintern åker Anki gärna längdskidor eller alpint. Ska hon träna löpning krävs dock trailrun. Annars får ingen ut henne i löparskor enligt henne själv.

Född: 5 november 1973
Bostadsort: Karlstad
Bästa tävlingsorten: Karlstad och Dalarna
Smultronställe: Hemma
Glasögon: Oakley -  Jawbreaker & Radar EV Path (Linser: Prizm Low Light, Prizm Trail, Prizm Road)

Läs mer om Anki på hennes blogg eller Instagram
LINA & SANNA EL KOTT HELANDER - Multisport

Tvillingarna Lina & Sanna är våra ambassadörer under säsongerna 2017/2018 och 2018/2019. Vi är mycket glada att ha ett samarbete med Lina & Sanna som båda har synfel och tidigare har idrottat antingen i sina vanliga vardagsglasögon eller valt vanliga sportglasögon. De har då tvingats att välja mellan att se bra men sakna alla fördelar med sportglasögon eller att se sämre och att bli väldigt ansträngda i ögonen och få spänningshuvudvärk under längre träningspass. Vi förser dem nu med både receptslipade sportglasögon och receptslipade insatser till deras goggles.

Samarbetet kommer att ge oss mycket bra feedback om receptslipade sportglasögon och deras åsikter och feedback är extra mycket värda för oss eftersom de som multisportare, tränar och tävlar i så många olika idrotter. Såsom t.ex. terränglöpning, orientering, klättring, mountainbiking, paddling, längdskidåkning och alpin skidåkning.

Lina och Sanna är födda och uppvuxna i Östersund men spenderar även väldigt mycket tid i Åre där de har sin andra bas. De tävlar väldigt frekvent och deras första tävling som våra ambassadörer var, det mycket krävande adventure racet, XTRAIL Altay Expedition 2017 i Kina där de tog sig 600 km genom den kinesiska landsbygden med orientering, löpning, mountainbiking, paddling och rafting.

De beskriver sig själva så här "Vi gör det vi älskar, springer, cyklar, paddlar, åker skidor, traskar, jobbar, tränar, lagar mat, fixar, donar och lever helt enkelt." Att de gör det de älskar märks tydligt för gladare och mer positiva människor är svårt att hitta. Rena rama urkrafterna är de dessutom!

Är du intresserad av mat och matlagning skall du heller inte missa deras Instagramkonto Elkotts. Där har vi hittat de mest spännande recept och de vackraste matbilderna som vi sett på länge.

Födda: 28 februari 1994
Bostadsort: Östersund/Åre
Klubb: Sportsgym Sportsclub
Bästa tävlingsorten: Hemmakära så det är Åre!
Smultronställe: Ullådalen i Åre, utan tvekan!
Glasögon: Rudy Project Noyz med enkelslipad fotokromatisk brun lins och premiumytbehandling Ultra

Läs mer om Lina & Sanna på deras blogg, eller Linas Instagram och Sannas Instagram.
Johan Sonesson - Landsvägscykel

Johan är vår ambassdör och tävlar 2018 för Team Ormsalva Bianchi. Främst satsar Johan på landsvägscykel men han kör även en del MTB. Det är andra året Johan tävlar för Team Ormsalva och med årets lag hoppas de på stora framgångar. Huvudmålen för säsongen är SM i Båstad, Scandinavian Race, Hansa Bygg Kalmar Grandprix samt Cykelvasan. Vid sidan av cykelsatsningen jobbar Johan heltid som Idrottslärare i Borlänge.

"Jag ser väldigt mycket fram emot samarbetet med Sportbrillor.se och det skall bli fantastiskt roligt att få testa deras utbud av glasögon. Att ha bra glasögon är väldigt viktigt vid både träning och tävling och att kunna variera linser är verkligen det optimala. Det kommer bli ett grymt år!"

Född: 10 maj 1988
Bostadsort: Borlänge
Klubb: Team Ormsalva Bianchi
Bästa tävlingsorten: Uppsala och Scandinavian Race. Centralt och en stor utmaning varje år
Smultronställe: Grövelsjön är oslagbart både sommar och vinter!
Glasögon: Adidas Zonyk och Zonyk Aero med olika linser

Läs mer om Johan på hans Facebook eller Instagram.
OLIVER GABRIELSSON - Skidskytte

Oliver är vår ambassadör och tränar och tävlar i sportglasögon från Sportbrillor.se. Vi ser fram emot ett bra samarbete med Oliver där vi förser honom med bra utrustning och får ta del av hans värdefulla erfarenhet och feedback.  Oliver är uppvuxen i vinterstaden Östersund och hans skidskyttekarriär tog fart ordentligt under hans sista två år på skidgymnasiet i Östersund. Under den tiden har han fem medaljer på JSM, ett guld, tre silver och ett brons och varit både 1:a och 2:a i den totala Sverigecupen, med totalt 13 pallplatser.

Olivers mål under denna säsong är att komma ut och åka internationella tävlingar och främst Junior-VM som går i Ostrov, Ryssland.

Född: 15 mars 1996
Bostadsort: Östersund
Klubb: Biathlon Östersund
Bästa tävlingsorten: På hemmaplan i Östersund
Smultronställe: Fjällen i Åkersjön, Jämtland
Glasögon: Oakley Radar EV och Jawbreaker

Läs mer om Oliver på hans blogg, Facebook eller Instagram.
ANTON LINDBLAD - Längdskidor

Anton är vår ambassadör och testpilot och tränar och tävlar i sportglasögon från Sportbrillor.se. Vi ser fram emot ett bra samarbete med Anton där vi får förse honom med bra utrustning och där vi kan få ta del av hans värdefulla erfarenhet och feedback.  Anton, som är uppvuxen i Landvetter utanför Göteborg, fick från tiden som junior med sig 3 st JSM-medaljer innan han flyttade vidare till Östersund för att fortsätta sin elitsatsning. Ökad och mer professionell träning som senior gjorde att resultaten blev allt bättre. Under sina 6 säsonger som senior har han varit med i utvecklingslandslaget under 3 år och A-landslaget under 2 år.

Han har åkt totalt 49 världscuper som t.ex. Tour de Ski, för-OS i Sotchi och Holmenkollens femmil för att nämna några. Hans bästa placeringar har kommit i skate sprint där han varit 9:a i Nove Mesto 2014 och 12:a i Lahti 2013. Anton är dock ganska allround som skidåkare och behärskar de flesta distanser. Förra året vann han t.ex. såväl den svenska cupen, Team Sportia cup, totalt samt SM-touren som räknar samman resultaten från alla SM-distanser. Antons mål för denna säsong är att förbättra sina bästa placeringar på världscupen och hålla en jämna nivå över hela säsongen. 

Född: 28 oktober 1990
Bostadsort: Östersund
Klubb och Team: Hudiskvalls IF Skidor & Team Serneke
Bästa tävlingsorten: Toblach
Smultronställe: Espevik utanför Varberg på västkusten.
Glasögon: Oakley Radar EV och Jawbreaker

Läs mer om Anton på hans blogg, Facebook eller Instagram.
INGELA ANDERSSON - Skidskytte

Ingela är vår ambassadör och tränar och tävlar i sportglasögon från Sportbrillor.se. Ett samarbete som, förutom att vi får stötta en hårt satsande idrottare, ger oss insikt i en elitidrottares vardag och krav på utrustning samt värdefull feedback om olika glasögonmodeller. Förutom att träna och tävla i skidskytte där hon kan utvärdera glasögon i skidåknings- och skyttediciplinen, består Ingelas träning bland annat av mycket rullskidor, löpning och cykling under sommarhalvåret.

Ingelas resultatlista är imponerande. Från tiden som junior har Ingela bland annat ett Ungdoms-OS-guld, två JVM-silver, ett JVM-brons och flera JSM-guld. Som senior har hon värdefull erfarenhet av världscuptävlingar och har representerat Sverige i såväl EM som VM. Hennes bästa placeringar innehåller bland annat två 6:e-platser i Stafett och en 22:a-plats i Sprint i VM Holmenkollen samt pallplatser från IBU-cupen.

Född: 16 Juli 1991
Bostadsort: Östersund
Klubb: K4IF och IFK Arvidsjaur Skidor
Bästa tävlingsorten: 
Antholz, Italien
Smultronställe: Björklund i Arjeplogsfjällen
Glasögon: Oakley Radar EV och Jawbreaker

Läs mer om Ingela på hennes blogg, Facebook eller Instagram.