Våra ambassadörerJOHANNA NILSSON - Långdistanslöpning

Vår ambassadör Johanna är långdistanslöparen, som helst springer 30 km och uppåt och som hittade glädjen med långdistanslöpning efter fyllda 30 år. Idag är hon 39 och har sprungit 12 marathon och slutat bland de 20 bästa sedan 2014 när hon började springa mer. Det senaste året har hon varit nyfiken på Ultralöpning och efter att ha sprungit Ultravasan 90 i fjol och slutat som 2:a bästa svenska, vill hon se hur bra hon kan bli inom ultralöpningen. Långa distanser passar Johanna som gillar att träna mycket och att nöta många mil.

Hennes meriter är en klasseger på New York marathon 2015, en 7:e plats på SM i marathon 2016 , 4:a på Lidingöloppet samt på pallen i Ultravasan 45.

Johanna tycker också om att inspirera andra människor genom sin blogg och sociala medier och har haft grupper och kurser inom löpning för att få fler att upptäcka hur underbart det kan vara med löpning och vilken frihetskänsla det ger. Sommarens mål är att få till flera långlopp. På Stockholm marathon 2019 kom hon i mål på extremt snabba 2.57.42.

Född: 28 februari 1980
Bostadsort: Luleå men född och uppväxt i Överkalix.
Klubb: Nilivaara IS
Bästa tävlingsorten: Finns så många men Vasaloppet och målgången i Mora efter 90 km Ultravasan är magisk.
Smultronställe: När jag får åka upp till Överkalix och springa på mina stigar i midnattsolen.
Utrustning: Glasögon - Rudy Project – Tralyx Slim med Impactx2 Black  (fotokromatisk lins)

Följ Johanna på hennes blogg och Facebook.JESSICA HÄGGQVIST - Draghundsport

Vår ambassadör Jessica har setts på tävlingsarenor inom många olika sporter men det är på draghundsport hon nu fokuserar och redan nu, trots en förhållandevis kort bakgrund inom sporten, tillhör världseliten.

Det började för drygt 3 år sedan då en bekant frågade om hon kunde tänka sig att tävla med hennes hund. Det blev SM-guld på första försöket för Jessica, med lånehunden Cajsa, och blodad tand.
Nu har hon två egna hundar och är en del av landslagstruppen sedan drygt två år tillbaka. Med resultat som bästa svenska ekipage över två dagar på sitt första EM, sånär ett silver på VM och en rad andra meriter ser hon och vi med spänning fram mot vad ännu ett års erfarenhet och träning kan resultera i.

- Det här är världens bästa sport som kräver uthållighet vintertid medan snabbhet och styrka är viktiga egenskaper på cyklingen under vår- och höstsäsongen. Jag har aldrig fokuserat på någon speciell sport men nu vill jag prova och se hur bra vi kan bli.

Hennes målmedvetenhet genomsyrar allt hon gör. Vare sig det handlar om att driva ett bageri, att som dietist få människor att må bättre, genomföra en svensk klassiker på medaljtid, eller att nå världseliten inom draghundsport.

Jessica är en norrlänning som bestämt sig för att prova på att bo i Orsa i Dalarna. -Det är en bra miljö för mig och mina hundar med utmärkta tränings- och tävlingsmöjligheter.

Född: 1 september 1980
Bostadsort: Orsa (hjärtat säger fortfarande Härnösand)
Klubb: Härnösands draghundsklubb, Team Sweden.
Bästa tävlingsorten: Bessans, Frankrike, får det bli. Mitt första VM där jag kom på 3e plats 5s från silvret.
Smultronställe: Fjällen...själen ler när jag ser fjäll och alper.
Utrustning: Glasögon - Bliz Pace, Bliz Proflip & Bliz Tempo Smallface. Cykelhjälm – Bell Sixer. Simglasögon – Head Swimming Tiger Mid.

Följ Jessica på hennes Facebook och Instagram.GINA JOHANSEN - Äventyrare

Vår ambassadör Gina har efter många år i Sydney hittat sitt paradis på Mageröya i Finnmark, Norge.  Hon tävlar i trail running men efter en del skador bestämde hon sig att ta det lite lugnt med löpningen och ge kroppen den tiden den behöver för att bygga upp sig. Istället bestämde hon sig för att ge sig ut på lång tur och har blivit väldigt uppmärksammad efter sina två senaste projekt där hon har gett sig ut i vildmarken ensam.

Förra året skidade Gina ca 150 mil ifrån Nordkapp till Sverige , hon hade aldrig åkt skidor, navigerat eller tältat vintertid innan hon startade turen. I två månader var Gina ute ensam på skidor där hon bland annat korsade Finnmarksvidda i temperaturer ner till minus 35 och såg inte andra människor på upp till sex dagar. Detta gav mersmak på att ge sig ut på fler turer ensam. I februari 2019 begav hon sig till Lake Baikal i sydöstra Sibirien där hon på 14,5 dagar gick ensam till fots 692 km över den frusna sjön i dagstemperaturer ner till minus 37.

- Det finns inget bättre än att vara ute i naturen och upptäcka nya platser samtidigt som jag gillar att utmana mig själv och testa mina gränser både mentalt och fysiskt. Under sommaren 2019 ska jag vandra Norge på langs tillsammans med min partner och vår hund. Vi kommer under 3,5 månader vandra ifrån Norges sydligaste punkt hem till Nordkapp, Norges nordligaste punkt. En distans vi beräknar kommer landa på ca 3000 km, och mestadels kommer gå igenom fjäll och natur.  Till hösten åker löpskorna på och träning inför Rovaniemi300 blir största fokus, 300 km ultra race i mitten utav februari med pulka till fots.

Jag använder mig just nu utav ett par Rudy Project med fotokromatisk lins i en en kontrasthöjande röd färg. Den fotokromatiska linsen är viktig för mig eftersom jag har problem med att mina ögon rinner när jag löper och i motvind och jag då inte ser vart jag sätter fötterna i terrängen. Den fungerar, tack vare den fotokromatiska effekten oavsett om det är soligt, mulet eller mörkt så den täcker nästan alla mina behov av sportglasögon. 

Född: 8 September 1991
Bostadsort: Honningsvåg/ Finnmark
Klubb:  -
Bästa tävlingsorten: Blue Mountains i Australien och Tromsö.
Smultronställe: Finnmark, gärna i en stuga mitt ute på fjället.
Glasögon: Rudy Project - Rydon Slim med Impactx2 Laserred

Följ Gina's äventyr via hennes hemsida, Instagram eller FacebookGUNILLA KIDMARK - Trail- & Ultralöpning

Gunilla är vår ambassadör och älskar att träna i skog och mark under hela året. Hon åker längdskidor på vintern och cyklar mtb under sommaren, men det är framförallt traillöpningen som är hennes stora passion. Att springa genom alla årstider och träna på olika underlag och varierad terräng ger både bättre kondition och styrka men även mer energi för övriga livet. För att utveckla sig och ha en extra krydda i träningen springer Gunilla gärna ultralopp i vacker natur.

-Ultralöpningen kräver mer än bara god fysisk förberedelse, jag måste också jobba med min mentala styrka och inställning när kroppen är trött och huvudet säger åt mig att stanna. Känslan när jag klarar av de motgångarna och når målet är fantastisk!

Gunillas längsta distans hittills är Ultravasan 90 km, men hon har även sprungit 2XU Idre Fjällmaraton 45 km och har under flera år sprungit Sandsjöbacka Trail Marathon´s lopp som går i januari söder om Göteborg. Hennes största utmaning 2019 är Icebug Xperience Ultra West Coast, drygt 8 mil längs Bohusläns kust.
-Det ser jag otroligt mycket fram emot! Jag älskar de bohuslänska granitklipporna och de mysiga små kustsamhällena, det kommer att bli en upplevelse att ta sig fram längs havet en hel dag.

Född: 21 augusti 1971
Bostadsort: Mölnlycke
Klubb: Team 2XU
Bästa tävlingsorten: Idre
Smultronställe: Att springa på små slingrande stigar vid sjöar
Glasögon: Rudy Project - Rydon Slim med ImpactX2 Laserbrown

Följ Gunillas träning på hennes blogg på Trailrunning Sweden eller på Instagram.EMIL BENGTSON - Segling

Emil är vår ambassadör under säsongerna 2018 och 2019. Emil är uppvuxen i Kullavik, söder om Göteborg och började segla vid 8 års ålder. Efter hårdsatsning under ungdomsåren tog Emil ett uppehåll från seglingen under 2017 men satsar för fullt från säsongen 2018 igen.

Emils meriter i klassen E-jolle innehåller 3 st junior-EM-guld och en 6:e plats på junior-VM. Idag tävlar Emil i OS-klassen Laser där han bl.a. har ett junior-SM-guld och ett senior-SM-guld. Som inkvalad topp 60 i världen 2017 tävlar Emil på världscupen och satsar nu för fullt mot OS 2020 i Tokyo.

Glasögon är en mycket viktig utrustning för seglare och Emil ställer höga krav på dem precis som på sin övriga utrustning.

Född: 3 februari 1994
Bostadsort: Kullavik
Klubb: GKSS
Bästa tävlingsorten: Gardasjön (Italien) och Marstrand
Smultronställe: Sydkoster
Glasögon: Sunread - ett stort antal bågar och linser

Läs mer om Emil på hans blogg eller på FacebookANKI BERGGREN - Mountainbike

Anki är vår ambassadör under säsongerna 2018/2019 och 2019/2020 och tävlar i mountainbike. Hon började cykla mountainbike 2014 och före det hade Anki en lång karriär på bandyplanen tillsammans med Västerstrands AIK. Anki kör både långlopp och cross-country (XCO) som är en mer teknisk bana än långlopp där man kör flera varv på en bana. 2017 tog hon SM-guld på Långlopp i D40 klassen och hade flera fina placeringar på XCO. Även i bandy har Anki några SM-guld så hon har fått uppleva SM-vinster både i lag och individuellt.

Anki har ett synfel som gör att hon är extra beroende av sportglasögon av hög kvalitet. En skuggning på gula fläcken gör det ibland svårt med avståndsbedömningen när ljuset skiftar som i Mountainbike när man kör fort i skogen. Därför måste linsen vara av hög klass och inte ge bländande reflektioner eller bryta ögats väg.

Sport är en del av livet för Anki som älskar att tävla och träna. Hon tävlar även i trav med två travhästar hemma på gården. Även där kräver Anki bra sportglasögon för att skydda ögonen mot grusstänk. På vintern åker Anki gärna längdskidor eller alpint. Ska hon träna löpning krävs dock trailrun. Annars får ingen ut henne i löparskor enligt henne själv.

Född: 5 november 1973
Bostadsort: Karlstad
Bästa tävlingsorten: Karlstad och Dalarna
Smultronställe: Hemma
Glasögon: Oakley -  Jawbreaker & Radar EV Path (Linser: Prizm Low Light, Prizm Trail, Prizm Road)

Läs mer om Anki på hennes blogg eller Instagram
Johan Sonesson - Landsvägscykel

Johan är vår ambassdör och tävlar 2018 för Team Ormsalva Bianchi. Främst satsar Johan på landsvägscykel men han kör även en del MTB. Det är andra året Johan tävlar för Team Ormsalva och med årets lag hoppas de på stora framgångar. Huvudmålen för säsongen är SM i Båstad, Scandinavian Race, Hansa Bygg Kalmar Grandprix samt Cykelvasan. Vid sidan av cykelsatsningen jobbar Johan heltid som Idrottslärare i Borlänge.

"Jag ser väldigt mycket fram emot samarbetet med Sportbrillor.se och det skall bli fantastiskt roligt att få testa deras utbud av glasögon. Att ha bra glasögon är väldigt viktigt vid både träning och tävling och att kunna variera linser är verkligen det optimala. Det kommer bli ett grymt år!"

Född: 10 maj 1988
Bostadsort: Borlänge
Klubb: Team Ormsalva Bianchi
Bästa tävlingsorten: Uppsala och Scandinavian Race. Centralt och en stor utmaning varje år
Smultronställe: Grövelsjön är oslagbart både sommar och vinter!
Glasögon: Adidas Zonyk och Zonyk Aero med olika linser

Läs mer om Johan på hans Facebook eller Instagram.
INGELA ANDERSSON - Skidskytte

Ingela är vår ambassadör och tränar och tävlar i sportglasögon från Sportbrillor.se. Ett samarbete som, förutom att vi får stötta en hårt satsande idrottare, ger oss insikt i en elitidrottares vardag och krav på utrustning samt värdefull feedback om olika glasögonmodeller. Förutom att träna och tävla i skidskytte där hon kan utvärdera glasögon i skidåknings- och skyttediciplinen, består Ingelas träning bland annat av mycket rullskidor, löpning och cykling under sommarhalvåret.

Ingelas resultatlista är imponerande. Från tiden som junior har Ingela bland annat ett Ungdoms-OS-guld, två JVM-silver, ett JVM-brons och flera JSM-guld. Som senior har hon värdefull erfarenhet av världscuptävlingar och har representerat Sverige i såväl EM som VM. Hennes bästa placeringar innehåller bland annat två 6:e-platser i Stafett och en 22:a-plats i Sprint i VM Holmenkollen samt pallplatser från IBU-cupen.

Född: 16 Juli 1991
Bostadsort: Östersund
Klubb: K4IF och IFK Arvidsjaur Skidor
Bästa tävlingsorten: 
Antholz, Italien
Smultronställe: Björklund i Arjeplogsfjällen
Glasögon: Oakley Radar EV och Jawbreaker

Läs mer om Ingela på hennes blogg, Facebook eller Instagram.