Direktslipad lins vs. Insatsadapter

Flera lösningar med bra resultat!

Att bära sportglasögon som är anpassade efter den idrott eller aktivitet man vill utöva, samtidigt som man behöver ha glasögon för sitt synfel, är inte något problem.

Antingen direktslipar vi sportglasögonens linser enligt användarens synrecept (glasögonrecept) eller så kompletterar man sportglasögonen med en optisk adapter/insats som är slipad enligt användarens synrecept. Har du svårt att bestämma dig för vad som passar dig bäst, så kontakta oss för rådgivning.


Direktslipad lins

En direktslipad lins innebär att sportglasögonens lins blir helt inslipat enligt användarens synrecept. Synfältet blir alltid större eftersom sportglasögonens lins är betydligt större än en optisk adapter. Med slipade linser erhålls också alla de tekniska fördelar som tillverkaren avsett med sportglasögonen. Såsom t.ex. vidvinkelseende (upp till 180 grader), förutsättningar för en immfri lins, enklare hantering och rengöring av linsen o.s.v.

För att få en så flexibel användning som möjligt är fotokromatiska linser, som anpassar sig efter respektive ljusförhållande, att rekommendera. På detta sätt har man en lins som passar för de flesta väder och ljusförhållanden. Vi har även ett brett sortiment av olika linser för att kunna erbjuda precis det som passar bäst för varje enskild kund.


Slipad adapter/insatsoptik

En insatsbåge i plast eller metall, slipad enligt användarens synrecept, fästs i sportbågen innanför den vanliga linsen. Den optiska adaptern går vanligtvis att köpa i enkel-, progressiv respektive bifokal slipning. Adaptern är väldigt lätt att klicka fast på insidan avsportlinsen.

Fördelen med optisk adapter är att flexibiliteten blir väldigt stor. Dels kan man använda sina sportglasögon med eller utan kontaktlinser genom att helt enkelt välja om man skall använda den optiska adaptern eller inte. Dessutom kan man nyttja alla olika linser med olika linsfärger som man har till sina sportglasögon, anpassade efter olika typer av idrotter och ljusförhållanden, eftersom den optiska adaptern är separat och sitter i de flesta fallen innanför sportlinsen. Med en optisk adapter får man dock ett sämre vidvinkelseende än om man direktslipar sportlinsen, lite krångligare att göra rent (totalt 4st ytor) samt större risk för imbildning, men det är samtidigt en prisvärd lösning med stor flexibilitet och väl fungerande för många olika idrotter/sporter.


Se nedan filmklipp för att se hur principen med optisk adapter fungerar;

Visa underkategoritext