Hur du gör en pupillhöjdsmarkering

Hur man markerar pupillhöjden
När du väl fått hem dina testglasögon och bestämt dig för en specifik modell, behöver du innan du returnerar dem, markera ut dina pupillers höjd på respektive glas. Med testleveransen skickar vi därför alltid med en vattenbaserad märkpenna som du använder för att praktiskt mäta ut dina pupillers höjd direkt på glasen.
Här nedan beskriver vi hur du enkelt göra detta själv!

Direktslipade glas – sportglasögon
Sätt på dig glasögonen så att de sitter bra och fixera blicken stilla rakt fram mot en fast punkt, samtidigt som du ber någon annan att markera centrum av dina pupiller med en liten prick direkt på glasen. 

Det är viktigt att detta görs noggrant och skulle det bli fel är det bara att bara skrapa bort markeringen med nageln från glasen och göra om proceduren. 

Vänta tills färgen torkat innan du packar ned det igen för retur. Om du har vanlig transparent tejp tillgänglig kan du med fördel sätta dit en liten tejpbit över pricken som ett extra skydd för markeringen.
Insatsadapter – sportglasögon

Sätt på dig glasögonen, med insatsen monterad på bågen, samtidigt som du tar bort glasögonens originalglas. Fixera blicken stilla rakt fram mot en fast punkt och be någon annan att markera centrum av dina pupiller med en liten prick på insatsens glas.
Det är viktigt att detta görs noggrant och skulle det bli fel är det bara att skrapa bort markeringen med nageln från glasen och göra om proceduren. 

Du behöver inte montera dit originalglasen igen på bågen, utan linserna kan du försiktigt lägga ned i fodralet tillsammans med sportglasögonen.
Vänta tills färgen torkat innan du packar ned allt det igen för retur. Om du har vanlig transparent tejp tillgänglig kan du med fördel sätta dit en liten tejpbit över pricken som ett extra skydd för markeringen.

Insatsadapter – goggles för skidglasögon/motocross m.m.

Sätt på dig dina goggles, med insatsen monterad på bågen, samtidigt som du tar bort linsen på dina goggles. Om själva ramen till dina goggles är mjuk och insatsen inte sitter fast ordentligt kan du behålla gogglelinsen monterad. Linsen bör då vara en kontrastlins eller ännu bättre en klar lins, så att dina pupiller syns ordentligt igenom linsen. 
OBS! Viktigt att du innan markeringen görs, också sätter på dig din hjälm som är tänkt att användas tillsammans med dina goggles och insats!

När detta är klart fixera du blicken stilla rakt fram mot en fast punkt och ber någon annan att markera centrum av dina pupiller med en liten prick på insatsens glas. Om du har kvar linsen på dina goggles markerar du istället pricken direkt på linsen. Därefter vänder du på dina goggles och markerar pricken på samma ställe, fast från inifrån direkt på insatsen glas. 
Markeringen på din gogglelins kan du sedan enkelt ta bort eftersom märkpennans färg är vattenbaserad.
Vänta tills färgen torkat innan du packar ned allt igen för retur. Om du har vanlig transparent tejp tillgänglig kan du med fördel sätta dit en liten tejpbit över pricken som ett extra skydd för markeringen.