Linsguide Skidglasögon

Linsfärger

Alla skidglasögon hos Sportbrillor.se är CE-märkta vilket är en garanti för att linsen filtrerar bort allt skadligt UV-ljus. 

När det kommer till linsfärger så är valet naturligtvis dels en smaksak men likväl en viktig aspekt för användningen eftersom de olika färgerna ger olika effekter såsom kontrasthöjande, förbättrad konturåtergivning, reflex- och blänkborttagande samt begränsande av att bländas av starkt solljus.

Generellt kan nämnas att gul, orange och rosa färg är alla bra allroundlinser som är kontrasthöjande medans exempelvis brun och grå färg har mindre ljusinsläpp som begränsar solens förblindande effekt. 

Linser med spegeleffekt är alla funktionellt anpassade för primärt soliga förhållanden eftersom spegelbeläggningen syftar till att minska linsens ljusinsläpp, samtidigt som det ger linsen en karaktär och helt olika utseende beroende på spegeleffektens färg. 
Själva spegelfärgen har dock ingen betydelse rent funktionellt huruvida linsen har kontrast- och/eller konturhöjande egenskaper. Detta beror helt och hållet på den inre linsens filterfärg. I våra produktbeskrivningar framgår det alltid den inre linsens filterfärg.  

Nedan är en generell beskrivning av de vanligaste linsfärgerna och i vilka ljus- och väderförhållanden som de lämpar sig bäst.


En neutral lins som passar bra för mörkare förhållanden likt skymnings- och kvällsljus. Bra vid kvällsskidåkning. En neutral färg saknar kontrasthöjande egenskaper men ger ett maximalt ljusinläpp. 
En gul lins är i grunden mycket kontrasthöjande och är idealisk för alla aktiviteter vid väder med dålig sikt, typ snö, dimma och mulet väder. 
En orange lins är en utmärkt allroundlins för användning hela dagen och är mycket kontrasthöjande. Lämplig för de flesta väderförhållanden, bra vid t.ex. dimma, mulet väder.
En rosa lins är kontrasthöjande och fungerar bra vid dåligt väder och sämre sikt. Förhöjer t.ex. konturer i snön.
En brun lins är en mångsidig lins för alla väderlekar. Reducerar bländade ljus och är utmärkt för förhållanden med starkt solljus. 
Ger en mjuk och bra färgåtergivning med ökad kontrast.
En grå lins begränsar solens förblindande effekt och ger ett dämpande filter över färgseendet med neutral färgåtergivning utan kontrastegenskaper. Utmärkt för starkt solljus.
Linsfärgerna orange, brun, rosa, gul i kombination med spegelkaraktär ökar ytterligare kontrasten, samtidigt som spegelbeläggningen effektivt filtrerar bort solljus.

Linskategorier

Ljusinsläppet (solskyddet) är en viktig parameter vid val av skidglasögon och dess extralinser. Speciellt i riktigt ljusa och soliga miljöer såsom snöbeklädda bergstoppar, glaciärer. 
De flesta av branschens tillverkare anger ljusinsläppet i enlighet med en femgradig skala (Standard, EN 1836).

Kategorierna går från 0 till 4, och anger graden av linsens ljusinsläpp. Där kategori 0 är ett helt klart glas och kategori 4 är en mycket mörk lins för glaciärbruk.

Ju högre skala desto mindre procentuellt ljusinsläpp. Observera att även ett helt klart glas i kategori "0" kan ha ett fullgott UV-skydd.

Nedan illustrationsbild ger en lättöverskådlig faktainformation för att du enklare ska kunna välja rätt linskategori för dina behov.