Linsguide slipade sportglasögon

Linsfärger

Alla receptslipade sportglasögon hos Sportbrillor.se är CE-märkta vilket är en garanti för att linsen filtrerar bort allt skadligt UV-ljus. Alla linser hos Sportbrillor.se är tillverkade i plastglas av högsta kvalitet för att undvika glassplitter i ögat om linsen mot förmodan skulle gå sönder.

När det kommer till linsfärger så är valet naturligtvis dels en smaksak men också en viktig aspekt för användningen eftersom de olika färgerna ger olika effekter såsom kontrasthöjande, förbättrad konturåtergivning, reflex- och blänkborttagande samt begränsande av att bländas av starkt solljus.

Väljer man en receptslipad insats (som monteras bakom standardlinsen) så levereras den alltid transparant och man har då möjlighet att välja olika linsfärger att byta mellan för olika typer av ljusförhållanden eller aktiviteter.

Väljer man slipad lins (där standardlinsen byts ut mot en receptslipad sportlins) är det viktigt att man tänker till ordentligt på vilken linsfärg man skall välja. En och samma lins skall ju fungera för olika ljusförhållanden och olika aktiviteter.

Generellt kan nämnas att gul, orange och röd linsfärg är bra allroundfärger som är kraftigt kontrasthöjande medan grå och brun färg har mindre ljusinsläpp och därmed är linsfärger som begränsar solens förblindande effekt.

Nedan är en generell beskrivning av de vanligaste linsfärgerna och i vilka ljus- och väderförhållanden som de lämpar sig bäst.


En neutral lins som passar bra för inomhusbruk samt för förhållanden med mulet väder eller för skymnings- och kvällsljus.
En gul lins är i grunden kontrasthöjande och är idealisk för alla aktiviteter vid väder med dålig sikt men även för t.ex. skymningsljus.
En orange lins är en utmärkt allroundlins för användning hela dagen och är mycket kontrasthöjande. Lämplig för de flesta väderförhållanden, bra vid t.ex. dimma, mulet väder.
En röd lins är en utmärkt allroundlins lämplig för skiftande väderförhållanden och aktiviteter under dagen.
En grön lins har viss kontrasthöjande effekt, förhöjer konturer och har neutral färgåtergivning. Lämplig för naturmiljöer med mycket grönt ljus såsom skogen och öppna fält.
En grå lins begränsar solens förblindande effekt och ger ett dämpande filter över färgseendet med neutral färgåtergivning. Utmärkt för starkt solljus. Grå linsfärg minskar dock kontrastseendet.
En brun lins är en mångsidig lins för alla väderlekar. Reducerar bländade ljus och är utmärkt för förhållanden med starkt solljus vid t.ex. snö, vatten och stränder. Ger en mjuk och bra färgåtergivning med ökad kontrast.
Linsfärger i kombination med spegelkaraktär ökar ytterligare kontrasten och filtrerar effektivt bort solljus och reflexer.

Linskategorier

Ljusinsläppet (solskyddet) är en viktig parameter vid val av funktionella sportglasögon och dess linser. Speciellt när man tänker använda sina sportglasögon i riktigt ljusa och soliga miljöer såsom snöbeklädda bergstoppar, glaciärer och glittande hav. 
De flesta av branschens tillverkare anger ljusinsläppet i enlighet med en femgradig skala (Standard, EN 1836).

Kategorierna går från 0 till 4, och anger graden av linsens ljusinsläpp. Där kategori 0 är ett helt klart glas och kategori 4 är en mycket mörk lins för glaciärbruk. Ju högre skala desto mindre procentuellt ljusinsläpp. Observera att även ett helt klart glas i kategori "0" kan ha ett fullgott UV-skydd. Samtliga sportglasögon hos Sportbrillor.se har 100% UV-skydd.

Väljer man en receptslipad insats (som monteras bakom standardlinsen) så levereras den alltid transparant och man har då möjlighet att välja olika linser, att byta mellan,  med olika linskategorier för olika typer av ljusförhållanden och aktiviteter.

Väljer man slipad lins (där standardlinsen byts ut mot en receptslipad sportlins) är det viktigt att man tänker till ordentligt på vilken/vilka linskategorier man skall välja. En och samma lins skall ju fungera för olika ljusförhållanden och olika aktiviteter. Vi rekommenderar starkt en fotokromatisk lins som anpassar sig mellan olika ljusförhållanden istället för att välja en fast linskategori. Den fotokromatiska linstekniken gör det möjligt att använda samma lins både inomhus och i alla typer av ljusförhållanden utomhus. Från mörker och skymning till mulet väder och starkt solljus.

Sportglasögon i gul, orange eller ljusbrun linsfärg finner du mestadels inom kategorierna 2–3 där de flesta kontrasthöjande glasen också återfinns. Enkelt uttryckt är att ju soligare miljöer du förväntar dig använda dina sportglasögon i, desto större nytta har du av en lins som släpper in mindre eller minimalt med ljus. För personer som är extra ljuskänsliga är det rekommenderat att välja en lins med större solskydd än det allmänt rekommenderade.

På varje produktsida hos Sportbrillor.se anges informationen om ljusinsläppet/solskyddet enligt denna femgradiga skala.

Nedan illustrationsbild ger en lättöverskådlig faktainformation för att du enklare ska kunna välja rätt linskategori för dina behov.