Linsguide Sportglasögon

Linsfärger

Alla sportglasögon hos Sportbrillor.se är CE-märkta vilket är en garanti för att linsen filtrerar bort allt skadligt UV-ljus.

Valet av linsfärg är naturligtvis dels en smaksak men också en viktig aspekt för användningen eftersom de olika färgerna ger olika effekter. Som t.ex. kontrasthöjande, förbättrad konturåtergivning, reflex- och blänkborttagande samt begränsande av bländande solljus.

Generellt kan nämnas att gul och orange färg är bra allroundlinser som är kraftigt kontrasthöjande medan grå och brun färg har mindre ljusinsläpp och därmed är linsfärger som begränsar solens förblindande effekt. 

Nedan är en generell beskrivning av de vanligaste linsfärgerna och i vilka ljus- och väderförhållanden som de lämpar sig bäst.

En neutral lins som passar bra för inomhusbruk samt för förhållanden med mulet väder eller för skymnings- och kvällsljus.
En gul lins är i grunden kontrasthöjande och är idealisk för alla aktiviteter vid väder med dålig sikt men även för t.ex. skymningsljus.
En orange lins är en utmärkt allroundlins för användning hela dagen och är mycket kontrasthöjande. Lämplig för de flesta väderförhållanden, bra vid t.ex. dimma, mulet väder.
En rosa lins är kontrasthöjande och fungerar bra vid dåligt väder och sämre sikt. Förhöjer t.ex. konturer i snön.
En röd lins är en utmärkt allroundlins lämplig för skiftande väderförhållanden och aktiviteter under dagen.
En blå lins är kontrasthöjande och lämpar sig bra vid väder med dålig sikt eller kvällsljus. 
OBS!
 Linsen skall vara blåfärgad inte blå i grunden. Titta på glasögonen från baksidan - är glaset blått, välj ett annat par.
En grön lins har viss kontrasthöjande effekt, förhöjer konturer och har neutral färgåtergivning. Lämplig för naturmiljöer med mycket grönt ljus såsom skogen och öppna fält.
En grå lins begränsar solens förblindande effekt och ger ett dämpande filter över färgseendet med neutral färgåtergivning. Utmärkt för starkt solljus.
En brun lins är en mångsidig lins för alla väderlekar. Reducerar bländade ljus och är utmärkt för förhållanden med starkt solljus vid t.ex. snö, vatten och stränder. Ger en mjuk och bra färgåtergivning med ökad kontrast.
Linsfärger i kombination med spegelkaraktär ökar ytterligare kontrasten och filtrerar effektivt bort solljus och reflexer.Linskategorier

Ljusinsläppet (solskyddet) är en viktig parameter vid val av funktionella sportglasögon och dess linser. Eftersom man inte enbart vill skydda ögat mot solljus och reflexer, utan att man skall kunna utföra en idrott där man oavsett ljusförhållande behöver se och uppfatta omgivningen runt sig bra. De flesta av branschens tillverkare anger ljusinsläppet i enlighet med en femgradig skala (Standard, EN 1836).

Kategorierna går från 0 till 4, och anger graden av linsens ljusinsläpp. Där kategori 0 är ett helt klart glas och kategori 4 är en mycket mörk lins för t.ex. glaciärbruk. Ju högre skala desto mindre procentuellt ljusinsläpp. Observera att även ett helt klart glas i kategori "0" kan ha ett fullgott UV-skydd. Samtliga sportglasögon hos Sportbrillor.se har 100% UV-skydd.

Sportglasögon i gul, orange eller ljusbrun linsfärg finner du mestadels inom kategorierna 2–3 där de flesta kontrasthöjande glasen också återfinns. Enkelt uttryckt är att ju soligare miljöer du förväntar dig använda dina sportglasögon i, desto större nytta har du av en lins som släpper in mindre eller minimalt med ljus. För personer som är extra ljuskänsliga är det rekommenderat att välja en lins med större solskydd än det allmänt rekommenderade.

På varje produktsida hos Sportbrillor.se anges informationen om ljusinsläppet/solskyddet enligt denna femgradiga skala.

Nedan illustrationsbild ger en lättöverskådlig faktainformation för att du enklare ska kunna välja rätt linskategori för dina behov.