Ordlista Skidglasögon

Här nedan finner du enklare förklaringar på de normalt flitigt använda facktermer som ofta dyker upp för att beskriva skidglasögonen/goggles. 

AntifogImskyddsbeläggning på linser som motverkar/reducerar imbildning.
Vid användning av separat imskyddsbehandling i form av vätska eller våtservetter är det viktigt att medlet inte innehåller alkohol eftersom många skidglasögonramar är tillverkade av material som inte tål alkohol. 
CE-märkningMärkningen är en garanti för att linsen filtrerar bort allt skadligt UV-ljus. Alla våra skidglasögon har CE-märkning.
Enkel- eller dubbelglasNormalt har enkom de enklaste skidglasögonen s.k. englas. De flesta skidglasögon består dock av två glas, där mellanrummet mellan linserna bildar en temperaturbarriär vilket minskar risken för imbildning. 
Fotokromatisk linsFotokromatisk lins anpassar sig automatiskt till varierande ljusförhållanden genom att minska eller öka ljusinsläppet. Praktisk för personer som inte vill byta lins efter väderbehov. 
Foam-layerDet mjuka skummet som sitter innanför skidglasögonen ram. Enklare modeller har oftast 2-lager medans lite dyrare modeller har 3-lager. Den senare ökar komforten ytterligare.
Kontrasthöjande linsKontrasthöjande linser förhöjer och tydliggör konturer och färgskillnader. 
Exempel på kontrasthöjande färger är orange, gul, rosa och brun.
Linsformat

Skidglasögon delas upp i två olika kategorier, cylindrisk lins, eller sfärisk lins. Cylindriska linser är välvda horisontellt och platta vertikalt. Fördelen med cylindriska linser är att de är billigare att tillverka, och därmed oftast också billigare att köpa. Sfäriska linser däremot är både välvda horisontellt och vertikalt, viket ger förbättrade egenskaper såsom bättre vidvinkelseende, mindre risk för bländande reflexer, minskad optisk distorsion samt att de inte immar lika lätt eftersom det ryms mer luft mellan ansikte och den kalla utsidan av linsen. 

Linskategori

En femgradig skala (Standard, EN 1836), 0-4 som anger graden av solskydd, dvs linsens ljusinsläpp. Där 0 är ett helt klart glas och 4 är för glaciärbruk. Ju högre skala desto mindre procentuellt ljusinsläpp. Notera att även ett helt klart glas i kategori "0" kan ha ett fullgott UV-skydd och att kategori 4 inte är lämplig för bilkörning.

Kategori 0, ljusinsläpp 80-100%
Kategori 1, ljusinsläpp 43-80%
Kategori 2, ljusinsläpp 18-43%
Kategori 3, ljusinsläpp 8-18%
Kategori 4, ljusinsläpp 3-8%

Optisk adapterEn insatsbåge i plast eller metall som är slipad enligt önskat synrecept. Den klickas enkelt fast på insidan av sportbågen. Fördelen är att man också kan använda dessa sportglasögon mer flexibelt eftersom användningen både gäller med eller utan kontaktlinser.
OTG"Over the glasses". Skidglasögon som passar ovanför glasögonen.
PolykarbonatPlexiglasmaterial som är splitterfritt och tål hårda slag och stötar. Vanligen förekommande linsmaterial för skidglasögon.
Optisk insats för skidglasögonEn insatsbåge i plast som är slipad enligt önskat synrecept. Den klickas enkelt fast på insidan av skidglasögonen. Kan slipas i:
Enkelslipning: Glasen har en och samma styrka över hela linsytan.
Progressiv slipning: Flerstyrkeglas med flytande övergång mellan avstånds- och närstyrka (läsdel).
Sportkompenserad slipning av optiks insatsVåra glasalternativ som benämns som "sportglas" har dels än högre kvalitet sett till materialet som totalt sett ger en bättre optisk kvalitet och möjliggör samtidigt en sportkompenserad optisk slipning. Sportkompensering innebär i praktiken ett bättre resultat avseende vidvinkelseende (man behöver m.a.o. inte vrida på huvudet i samma utsträckning för att se bra åt sidan). Dessa "sportglas" rekommenderas till personer som har lite högre styrkor för bättre slutresultat men lika viktigt där optimalt vidvinkelseende är av betydelse.  
Silikonbeläggning på strechremmenInsidan av strechremmen har silikonbeläggning för att bandet ska sitta ordentligt på hjälmen utan att glida ner.
SpegellinsSpegellinser (spegelglas) reflekterar solljuset extra effektivt och bidrar till att släppa in mindre ljus genom linsen och skapar därmed ett starkare skydd mot starka solstrålar. Användaren störs även mindre av reflexer.
UV-skyddUV-skydd är viktigt ur skyddssynpunkt eftersom starkt solljus kan skada ögats lins. Extra viktigt att skydda ögat när man befinner sig vid reflekterande ytor som snö, vatten och sandstränder. För att ge ögonen ett fullgott skydd bör man leta efter solglasögon som har UV400-skydd och CE-märkning. UV400 står för att skyddet gäller för UV upp till 400 nm. Att solglasögonen bara har mörkt glas betyder inte att det skyddar bra. Faktum är att om UV400-skyddet inte är tillräckligt i ett par mörka glasögon så kan ögat skadas ännu mer då pupillen luras att vidgas ännu mer för att släppa in mer ljus. Givetvis har alla glasögon vi erbjuder fullt UV-skydd.
UV-strålningUltraviolett strålning - även känt som UV-strålning och UV-ljus, är elektromagnetisk strålning vars våglängd är kortare än det synliga ljusets. Den som utsätts för strålning kan drabbas av så kallad snöblindhet och långvarig överexponering är en stor riskfaktor för hudcancer.