Ordlista Skidhjälmar

Här nedan finner du enklare förklaringar på de normalt flitigt använda facktermer som ofta dyker upp för att beskriva produktegenskaper med skidhjälmar. 

CE-märkning EN-1077Märkningen är en garanti för en skidhjälmen möter standarden som godkänd skidhjälm enligt EN-1077. Samtliga hjälmar som Sportbrillor.se är självklart godkända enligt denna CE-märkning.
Hjälmens konstruktion

Skidhjälmen insida är vanligtvis gjord av polyuretanskum som löpande bör behandlas med en antibakteriell spray eller liknande. Det finns några olika typer av hjälmkonstruktioner som beskrivs nedan:

In-Mold:
En in-mold-konstruktion har ett tunt yttre plastskal som är formgjuten för att ett inre skikt av EPS-skum (Expanderad Polystyren) ska kunna absorbera stötar. Denna hjälmkonstruktion ger mindre rekyl efter slag/stötar och kommer kollapsa av de hårdare slagen. 
Det är samtidigt en lätt konstruktion som gör att hjälmar med "in-mold" har låg vikt. Kan också oftast hittas i en kombination med ett hårt skal kallat ABS. 

Hard Shell ABS (Acrylonitrile Butadiene Styrene):
En ABS konstruktion har ett tjockt och mer slagtåligt ABS plastskal som är gjutet och därefter limmas ett anpassat innerfoder i skum. Denna konstruktion ger ett effektivt skydd och är billigare sett till konstruktionen än "in-mold". 

Andra begrepp som förekommer är EPP (Expanderad Polypropen), vars material ger ett ökat skydd. EPP är ett starkare material än den mer vanligt använda materialet i kärnan, kallad EPS (Expanderad Polystyren). 
Rent praktiskt består förbättringen av att EPP-kärnan inte lika lätt komprimeras permanent vid kraftigare slag/stötar. 
EPS-sidoinlägg (Expanded Polystyrene), ger goda stötdämpande egenskaper för att öka skyddsförmågan ytterligare.

De flesta skidhjälmar är konstruerade för att tåla ett enda hårt slag. När ett hårt slag träffar och hårdskummet eller inre delen kollapsar eller spricker, bör hjälmen bytas eftersom den inte längre är säker. 

Justerbar storlek

Generellt kan nämnas att det finns 2st olika varianer för att justera hjälmens innerstorlek. 

Vridbart ratt/reglage:
Via ett litet hjul baktill på hjälmen kan man finjustera passformen och storleken på skidhjälmen medans du har den på dig. En enkel, snabb och smidig lösning. 

Avtagbar vaddering:
Löstagbara mjuka innerdelar ger dig flexibiliteten att finjustera passformen. Kan vara ett bra alternativ för barnhjälmar så att de kan växa med hjälmen utan att offra säkerheten.

MIPSMips (Multi-Directional Impact Protection System) är en god kvalitetsstämpel. 
Traditionellt har hjälmar testats med slag/stötar rakt emot huvudet (smällar och penetrationsskador), medans forskare hävdar att det snarare är rotationsskadorna som står för merparten av skadorna. Eftersom många olyckor innebär slag från sidan är målet att MIPS-hjälmen ska ta upp energi från både raka och sneda fall.

MIPS-tekniken innebär ett hölje av plast på insidan av hjälmen – plasthöljet fungerar som ett glidskydd åt sidorna för att fånga upp stötskador mot huvudet. Tekniken bygger primärt på kroppens eget sätt att skydda hjärnan, genom att hjärnvävnaden glider inne i huvudet och skyddas av ryggmärgsvätskan vid en slag/krock.
MagnetspänneNormalt fästes en skidhjälms spänne med sedvanligt klickfäste. Flertalet hjälmar har idag ett magnetliknande anordning som väsentligt underlättar att spänna fast hjälmen utan att behöva ta av sig skidhandskarna. 
PadsEn hjälms löstagbara innerdelar brukar benämnas som pads. 
Ventilation

Fast ventilation - hjälmen har flertalet hål inbyggda i innerskalet som skapar nödvändig ventilation. 

Justerbara ventilation - många hjälmar har också justerbara hål som enkelt justeras via reglage på det yttre skalet.
Det finns såklart även skidhjälmar som kombinerar båda varianterna.