Ordlista Slipade Sportglasögon

För att underlätta för dig som kund, förklarar vi i ordlistan nedan de facktermer som oftast förekommer avseende receptslipade sportglasögon. 

AntireflexbehandlingTar bort reflexer som kan irritera dina ögon och ger en klar och ostörd syn.  
AntifogImskyddsbeläggning på linser som motverkar/reducerar imbildning.
Vid användning av separat imskyddsbehandling i form av vätska eller våtservetter är det viktigt att medlet inte innehåller alkohol eftersom många sportbågar är tillverkade av material som inte tål alkohol.
Antistatisk behandlingGör att glasen inte lika lätt drar till sig smuts- dammpartiklar. 
CE-märkningMärkningen är en garanti för att linsen filtrerar bort allt skadligt UV-ljus. Alla våra glas är CE-märkta.
Enkelslipad linsLinser som har en och samma styrka över hela linsytan. Enkelslipade linser är det vanligaste för sportbruk där behovet är störst för avståndsseende.
Fotokromatisk linsFotokromatisk lins anpassar sig automatiskt till varierande ljusförhållanden genom att minska eller öka ljusinsläppet.
HårdhetsbehandlingEn beläggning på glasen för att bättre skydda dina glas mot oönskade repor.

Hydrofobisk behandling

En vattenavstötande beläggning som gör att vattendroppar inte fastnar på glasen utan istället "rullar av". Fungerar bäst i kombination med visst luftdrag, typ vid cykling. 
Index 1,53

Brytningsindex står för hur mycket ljuset bryts genom glaset. Ett högre index innebär att ljuset bryts kraftigare, och därför blir ett glas med högre index generellt tunnare. För sportkupade glas finns index 1,53 som alla har materialet Trivex, som från början är framtaget för militärt bruk och skyddsklassat. För högindex 1,67 (se nedan)

Index 1,67Högindexlins för personer med lite kraftigare synfel jämfört med övriga. Dessa tillverkas i plastmaterial av högsta kvalitet (typ MR10) och är mer reptåliga och motståndskraftiga mot slag/stötar än traditionella polycarbonatlinser. Materialet är också lättare och tunnare vilket ger en ökad komfort, trots en slipning med kraftigare korrektionsfel.
Kontrasthöjande linsKontrasthöjande linser förhöjer och tydliggör konturer och färgskillnader.
Linskategori

En femgradig skala (Standard, EN 1836), 0-4 som anger graden av solskydd, dvs linsens ljusinsläpp. Där 0 är ett helt klart glas och 4 är för glaciärbruk. Ju högre skala desto mindre procentuellt ljusinsläpp. Notera att även ett helt klart glas i kategori "0" kan ha ett fullgott UV-skydd och att kategori 4 inte är lämplig för bilkörning.

Kategori 0, ljusinsläpp 80-100%
Kategori 1, ljusinsläpp 43-80%
Kategori 2, ljusinsläpp 18-43%
Kategori 3, ljusinsläpp 8-18%
Kategori 4, ljusinsläpp 3-8%

NäsbryggaDelen av sportbågen som vilar på nästippen.
Optisk adapterEn insatsbåge i plast eller metall som är slipad enligt önskat synrecept. Den klickas enkelt fast på insidan av sportbågen. Fördelen är att man också kan använda dessa sportglasögon mer flexibelt eftersom användningen både gäller med eller utan kontaktlinser.
Optisk insats med sportkompenserad slipningVåra glasalternativ som benämns som "sportglas" har dels än högre kvalitet sett till materialet som totalt sett ger en bättre optisk kvalitet och möjliggör samtidigt en sportkompenserad optisk slipning. Sportkompensering innebär i praktiken ett bättre resultat avseende vidvinkelseende (man behöver m.a.o. inte vrida på huvudet i samma utsträckning för att se bra åt sidan). Dessa "sportglas" rekommenderas till personer som har lite högre styrkor för bättre slutresultat men lika viktigt där optimalt vidvinkelseende är av betydelse.
Optiskt korrigerad linsEn kupad lins kan förskjuta den optiska informationen (det användaren ser) om den inte är optiskt korrigerad. Korrigerade linser ger mao inget brytningsfel. D.v.s. så att man inte förlorar någon exakthet i sin syn. Viktigt för precisionssporter som t.ex. golf och skytte för att kunna fokusera på bollen respektive målet. Behovet varierar för olika användare. Även cyklister kan se detta som nödvändigt för att kunna ligga centimeter bakom framförvarande cyklists bakhjul.
Polariserande linsPolariserande linser/glas filtrerar bort ljus i det horisontella planet vilket minskar reflexer exempelvis när man är på sjön, tittar ned i vattnet eller är i miljöer med snö.
Notera är att polariserande glas kan ge upphov till vissa problem vid användning av exempelvis Ipads som skickar ut både vertikalt och horisontellt ljus. Det betyder att du endast kan se din iPad i landskapsläge med polariserade glasögon, vänder du på skärmen till porträttläge blir den nästintill eller helt svart. Andra tillverkare har löst detta genom att lägga utsläckningspunken mittemellan lägena. På iPhone är detta inget större problem men dock störs färgåtergivningen av polariserade glas.
Progressivt slipad linsFlerstyrkelins med flytande övergång mellan avstånds- och närstyrka. Användbart i sporter eller aktiviteter där du, förutom att se bra på långt håll, även behöver läsa något eller hantera en display. Linsen har en steglös övergång mellan de olika slipningarna (lässtyrka nedtill och avståndsstyrka ovantill).
SkalmDelen av sportbågen som sträcker sig från själva glasen och bakåt mot/till öronen.

Skyddsklassificering - receptslipade linser

Skyddsklass S – Increased robustness: Ett s.k. Dropballtest – en 22 mm stålkula (0,44g) släpps från 1,3 meters höjd. Exempelvis klarar härdat mineral, plast och polykarbonat detta.
Skyddsklass F – High speed particles - Low energy impact: Beskjutning med 6 mm (0,86g) stålkula 45 m/s. Exempelvis klarar materialen Trivex, NXT, ImpactX och polykarbonat detta.

Slipad linsSportglasögonens linser slipas enligt önskat synrecept.
Enkelslipning: Glasen har en och samma styrka över hela linsytan.
Progressiv slipning: Flerstyrkeglas med flytande övergång mellan avstånds- och närstyrka.
SpegellinsSpegellinser (spegelglas) reflekterar solljuset extra effektivt och bidrar till att släppa in mindre ljus genom linsen och skapar därmed ett starkare skydd mot starka solstrålar. Användaren störs även mindre av reflexer.
TrivexEtt material som i grunden är utvecklad från kemiteknik och framtagen för militärt bruk. Det lätta materialet har den perfekta balansen av optisk prestanda, fysiskt skydd och hållbarhet i kombination med en överlägsen optisk klarhet. Okrossbart plastmaterial med högsta skyddsklass F.
UV-skyddUV-skydd är viktigt ur skyddssynpunkt eftersom starkt solljus kan skada ögats lins. Extra viktigt att skydda ögat när man befinner sig vid reflekterande ytor som snö, vatten och sandstränder. För att ge ögonen ett fullgott skydd bör man leta efter solglasögon som har UV400-skydd och CE-märkning. UV400 står för att skyddet gäller för UV upp till 400 nm. Att solglasögonen bara har mörkt glas betyder inte att det skyddar bra. Faktum är att om UV400-skyddet inte är tillräckligt i ett par mörka glasögon så kan ögat skadas ännu mer då pupillen luras att vidgas ännu mer för att släppa in mer ljus. Givetvis har alla glasögon vi erbjuder fullt UV-skydd.
UV-strålningUltraviolett strålning - även känt som UV-strålning och UV-ljus, är elektromagnetisk strålning vars våglängd är kortare än det synliga ljusets. Den som utsätts för strålning kan drabbas av så kallad snöblindhet och långvarig överexponering är en stor riskfaktor för hudcancer.