Ordlista Sportglasögon

Våra leverantörer använder sig flitigt av facktermer för att beskriva sina produkter. Sportbrillor.se har genom att skriva egna produktbeskrivningar försökt förmedla informationen så lättbegripligt som möjligt.

Men, ibland kan det förekomma facktermer även i våra beskrivningar. För att underlätta för dig som kund, förklarar vi i ordlistan nedan de facktermer som förekommer oftast.

Antifog

Imskyddsbeläggning på linser som motverkar/reducerar imbildning.
Vid användning av separat imskyddsbehandling i form av vätska eller våtservetter är det viktigt att medlet inte innehåller alkohol eftersom många sportbågar är tillverkade av material som inte tål alkohol.

CE-märkningMärkningen är en garanti för att linsen filtrerar bort allt skadligt UV-ljus. Alla våra glas har CE-märkning.
Fotokromatisk linsFotokromatisk lins anpassar sig automatiskt till varierande ljusförhållanden genom att minska eller öka ljusinsläppet.
Kontrasthöjande linsKontrasthöjande linser förhöjer och tydliggör konturer och färgskillnader.
Linskategori

En femgradig skala (Standard, EN 1836), 0-4 som anger graden av solskydd, dvs linsens ljusinsläpp. Där 0 är ett helt klart glas och 4 är för glaciärbruk. Ju högre skala desto mindre procentuellt ljusinsläpp. Notera att även ett helt klart glas i kategori "0" kan ha ett fullgott UV-skydd och att kategori 4 inte är lämplig för bilkörning.

Kategori 0, ljusinsläpp 80-100%
Kategori 1, ljusinsläpp 43-80%
Kategori 2, ljusinsläpp 18-43%
Kategori 3, ljusinsläpp 8-18%
Kategori 4, ljusinsläpp 3-8%

NäsbryggaDelen av sportbågen som vilar på nästippen.
Optisk adapterEn insatsbåge i plast eller metall som är slipad enligt önskat synrecept. Den klickas enkelt fast på insidan av sportbågen. Fördelen är att man också kan använda dessa sportglasögon mer flexibelt eftersom användningen både gäller med eller utan kontaktlinser.
Optiskt korrigerad linsEn kupad lins kan förskjuta den optiska informationen (det användaren ser) om den inte är optiskt korrigerad. Korrigerade linser ger mao inget brytningsfel. D.v.s. så att man inte förlorar någon exakthet i sin syn. Viktigt för precisionssporter som t.ex. golf och skytte för att kunna fokusera på bollen respektive målet. Behovet varierar för olika användare. Även cyklister kan se detta som nödvändigt för att kunna ligga centimeter bakom framförvarande cyklists bakhjul.
Polariserande linsPolariserande linser/glas filtrerar bort ljus i det horisontella planet vilket minskar reflexer exempelvis när man är på sjön, tittar ned i vattnet eller är i miljöer med snö.
Notera är att polariserande glas kan ge upphov till vissa problem vid användning av exempelvis Ipads som skickar ut både vertikalt och horisontellt ljus. Det betyder att du endast kan se din iPad i landskapsläge med polariserade glasögon, vänder du på skärmen till porträttläge blir den nästintill eller helt svart. Andra tillverkare har löst detta genom att lägga utsläckningspunken mittemellan lägena. På iPhone är detta inget större problem men dock störs färgåtergivningen av polariserade glas.
PolykarbonatPlexiglasmaterial som är splitterfritt och tål hårda slag och stötar ofta i skyddsglas.
SkalmDelen av sportbågen som sträcker sig från själva glasen och bakåt mot/till öronen.
SpegellinsSpegellinser (spegelglas) reflekterar solljuset extra effektivt och bidrar till att släppa in mindre ljus genom linsen och skapar därmed ett starkare skydd mot starka solstrålar. Användaren störs även mindre av reflexer.
Svettbar/SvettskenaEn gummerad skena som fästes på bågens övre del som syftar till att minska svetten att rinna ned och irritera ögonen.
Trivex/NXT/ImpactXOkrossbart plastmaterial av högsta kvalitet.
UV-skyddUV-skydd är viktigt ur skyddssynpunkt eftersom starkt solljus kan skada ögats lins. Extra viktigt att skydda ögat när man befinner sig vid reflekterande ytor som snö, vatten och sandstränder. För att ge ögonen ett fullgott skydd bör man leta efter solglasögon som har UV400-skydd och CE-märkning. UV400 står för att skyddet gäller för UV upp till 400 nm. Att solglasögonen bara har mörkt glas betyder inte att det skyddar bra. Faktum är att om UV400-skyddet inte är tillräckligt i ett par mörka glasögon så kan ögat skadas ännu mer då pupillen luras att vidgas ännu mer för att släppa in mer ljus. Givetvis har alla glasögon vi erbjuder fullt UV-skydd.
UV-strålningUltraviolett strålning - även känt som UV-strålning och UV-ljus, är elektromagnetisk strålning vars våglängd är kortare än det synliga ljusets. Den som utsätts för strålning kan drabbas av så kallad snöblindhet och långvarig överexponering är en stor riskfaktor för hudcancer.