Så väljer du rätt Skidhjälm

Inte bara är skidhjälmar varma och bekväma för skidåkning och snowboardåkning. De förhindrar även i stor utsträckning skallskador och kan därmed rädda liv. Det viktigaste när man väljer hjälm, förutom att den har en säkerhetscertifiering (vilket alla våra hjälmar har) är att välja rätt storlek och därmed få en bekväm och säker passform. Nedan beskriver vi i text och i en video hur du ska göra.


Hur väljer man rätt hjälmstorlek?

Att välja rätt storlek på skidhjälmar är viktigt eftersom hjälmen behöver ha rätt passform för att den ska vara bekväm att bära och framförallt för att den skall uppfylla sitt huvudsyfte, att skydda huvudet mot slag.
Börja med att mäta din huvudstorlek

För att ta reda på vilken huvudstorlek du har och vilken hjälmstorlek som är rätt för dig ska du mäta omkretsen på ditt huvud. Det är enkelt och det enda du behöver är ett måttband. Har du inget måttband går det lika bra att använda vilket snöre som helst som inte är elastiskt och sedan mäta snörets längd med t.ex. en tumstock.

Mätningen skall göras (som bilden visar) genom att mäta omfånget strax ovanför öronen och strax ovanför ögonbrynen. Vill du kunna använda en mössa under hjälmen lägger du till ca 1 cm till huvudmåttet. Det är ingen skillnad att mäta barns huvudstorlek utan det går till på samma sätt.


Välj rätt storlek efter ditt huvudmått

Alla hjälmar i vårt sortiment har ett storleksspann på ca 3-4 cm, d.v.s. 3-4 storlekar. Det är om möjligt att rekommendera att välja en hjälmstorlek där din egen storlek ligger några cm under maxstorleken. På detta sätt har du möjlighet att vid riktigt kalla dagar få plats med en mössa under hjälmen (vilket ökar din huvudstorlek med ca 1 cm). Oavsett om hjälmtillverkaren anger sina storlekar Small, Medium, Large och X-Large eller på något annat sätt, ska du alltid gå på det angivna centimetermåttet och det hittar du alltid på Sportbrillor.se.


Prova passformen när du får hem hjälmen

När du väl fått hem hjälmen finns det några enkla sätt att testa så att den har rätt storlek och att den sitter bekvämt. Hjälmen ska sitta tillräckligt hårt så att du inte enkelt kan flytta runt hjälmen varken upp och ner, från sida till sida eller vridas runt. Men samtidigt inte så hårt så att den trycker på någon punkt på huvudet. Den skall helt enkelt smita åt runt huvudet och samtidigt sitta bekvämt nog att kunna bäras under hela dagen.

Rent praktiskt så justerar du hjälmen på lite olika sätt beroende på märke och modell. Vanligen finns antingen en "liten ratt" baktill för justering av hjälmens inre storlek, alternativt är hjälmens inre mjuka delar är avtagbara för att på så sätt kunna justera hjälmens innermått. 


Sätt att testa passformen

Ett bra sätt att testa rätt åtsmitning är att hjälmen när du vrider eller lyfter den, skall "ta med sig" huden något i rörelsen. Du kan också gör ett skaktest vilket är precis vad det låter som. Kan du med kraftiga skakningar få hjälmen att flytta sig så sitter den för löst. Samma test gäller för att testa passformen på barn. Den enda skillnaden är att du inte själv kan känna om hjälmen sitter bekvämt eller inte utan måste lite på att barnet verkar nöjd.


Säkerhetscertifiering EN-1077

Alla skidhjälmar testas med en internationell säkerhetscertifiering. Om hjälmen är godkänd för aktion- och vintersport har den en EN-1077 certifiering vilket alla skidhjälmar hos Sportbrillor.se har.Se vår instruktionsfilm om hur du gör och vad du ska tänka på vad det gäller passform.