Cykelhjälm är den viktigaste utrustningen du kan ha oavsett om du cyklar landsväg eller mountainbike. Den förhindrar i stor utsträckning skallskador och kan därmed rädda liv vid en krock eller crash. Du ska förstås välja en design och färg som tilltalar dig, men det viktigaste när man väljer cykelhjälm, förutom att den har en säkerhetscertifiering (vilket alla våra hjälmar har) är att välja rätt storlek och därmed få en bekväm och säker passform. Nedan beskriver vi hur du ska göra.
Hur väljer man rätt hjälmstorlek?
När du väljer storlek på din nya cykelhjälm kan du förstås titta på din nuvarande hjälm eller, om detta blir din första hjälm, mäta din huvudstorlek enligt våra råd nedan. Att välja rätt storlek på skidhjälmar är viktigt eftersom hjälmen behöver ha rätt passform för att den ska vara bekväm att bära och framförallt för att den skall uppfylla sitt huvudsyfte, att skydda huvudet mot slag.

Börja med att mäta din huvudstorlek
För att ta reda på vilken huvudstorlek du har och vilken hjälmstorlek som är rätt för dig ska du mäta omkretsen på ditt huvud. Det är enkelt och det enda du behöver är ett måttband. Har du inget måttband går det lika bra att använda vilket snöre som helst, som inte är elastiskt, och sedan mäta snörets längd med t.ex. en tumstock.
Mätningen skall göras (som bilden visar) genom att mäta omfånget strax ovanför öronen och strax ovanför ögonbrynen. Vill du kunna använda en mössa under hjälmen lägger du till ca 1 cm till huvudmåttet. Det är ingen skillnad att mäta barns huvudstorlek utan det går till på samma sätt.
Välj rätt storlek efter ditt huvudmått
Alla hjälmar i vårt sortiment har ett storleksspann på ca 3-4 cm, d.v.s. 3-4 storlekar. Det är om möjligt att rekommendera att välja en hjälmstorlek där din egen storlek ligger någon eller några cm under maxstorleken. På detta sätt har du möjlighet att vid riktigt kalla dagar få plats med en mössa under hjälmen (vilket ökar din huvudstorlek med ca 1 cm). Hjälmtillverkarna anger oftast sina storlekar i Small, Medium, Large och X-Large och det kan du se som en fingervisning om vilken hjälm som kan passa dig. Men, det är alltid centimetermåttet du ska gå på när du köper din hjälm och det hittar du alltid på Sportbrillor.se. Väl inne på varje produkt kan du alltid se vilka centimeterstorlekar varje hjälm finns i.
Prova passformen när du får hem hjälmen
När du väl fått hem hjälmen finns det några enkla sätt att testa så att den har rätt storlek och att den sitter bekvämt. Hjälmen ska sitta tillräckligt hårt så att du inte enkelt kan flytta runt hjälmen varken upp och ner, från sida till sida eller vridas runt. Men samtidigt inte så hårt så att den trycker på någon punkt på huvudet. Den skall helt enkelt smita åt runt huvudet och samtidigt sitta bekvämt nog att kunna bäras under hela dagen.
Rent praktiskt så justerar du hjälmen på lite olika sätt beroende på märke och modell. Vanligen finns antingen en "liten ratt" baktill för justering av hjälmens inre storlek, alternativt är hjälmens inre mjuka delar är avtagbara för att på så sätt kunna justera hjälmens innermått.
Det är viktigt att hjälmen skyddar både pannan, hjässan och bakhuvudet. Hjälmen skall sitta långt ner i pannan utan att skymma sikten (viktigt att tänka på din sittställning på cykeln, t.ex. för dig som cyklar landsvägs- eller tempocykel) men också skydda bakhuvudet ordentligt. Det får inte bli en "dragkamp" mellan om hjälmen sitter tillräckligt långt ner i pannan eller i bakhuvudet utan den skall täcka båda delar lika väl. Hjälmen kommer givetvis täcka hjässan men det är viktigt att det inte finns ett glapp mellan hjälmen och hjässan för att den skall skydda ordentligt vid slag mot hjässan.
Sätt att testa passformen
Ett bra sätt att testa rätt åtsmitning är att hjälmen, när du vrider eller lyfter den, skall "ta med sig" huden något i rörelsen. Du kan också gör ett skaktest vilket är precis vad det låter som. Kan du med kraftiga skakningar få hjälmen att flytta sig så sitter den för löst. Samma test gäller för att testa passformen på barn. Den enda skillnaden är att du inte själv kan känna om hjälmen sitter bekvämt eller inte utan måste lite på att barnet verkar nöjd. När du är nöjd med passformen spänner du remmarna under hakan så att du ungefär får in ett finger mellan rem och haka.
Ventilation eller aerodynamik
Att hitta en hjälm med bästa möjliga ventilation för varma sommardagar som också har de bästa airodynamiska värdena är om inte omöjligt i alla fall väldigt svårt. Många hjälmar har därför en bra kompromiss mellan dessa egenskaper. Vill du ha det bästa av någon av egenskaperna får du besluta vilken av som är viktigast för dig. Är det en god ventilation för varma dagar eller snarare tvärtom för vinterträning? Eller är det de goda airodynamiska egenskaperna som är viktigast? Vill du inte kompromissa är det kanske två olika hjälmar du bör äga.
Säkerhetscertifiering EN-1078
Alla cykelhjälmar testas med en internationell säkerhetscertifiering. Det säkerställer att hjälmen följer alla direktiv och säkerhetskrav i EU och EES. För cykelhjälmar visar märkningen CE EN 1078 att hjälmen har denna certifiering vilket alla cykelhjälmar hos Sportbrillor.se har.
MIPS och SPIN
Forskning har visat att merparten av alla fall vid cykelolyckor sker med sneda islag. D.v.s. att man slår i backen i en vinkel och därmed inte får ett rakt slag mot hjälmen/huvudet. Denna typ av sneda islag resulterar i rotationskrafter och töjningar i hjärnan. För att motverka denna typ av skador är många cykelhjälmar utrustade med MIPS (Multi Directional Impact Protection System) eller POCs motsvarande teknik, SPIN. Båda dessa system har glidskikt i hjälmen för att minska rotationskraften och ge ett utökat skydd. Teknologin sitter på insidan av hjälmen och påverkar inte passformen eller ventilationen. Vikten ökar enbart marginellt med dessa teknologier. Vi rekommenderar varmt att du väljer en hjälm med MIPS eller SPIN.
Landsväg eller MTB
Hos oss kan du filtrera mellan cykelhjälmar för landsvägscykling eller Mountainbike. Även om du givetvis kan använda alla cykelhjälmar till båda diciplinerna så finns det en del skillnader i designen som gör dem mer lämpliga för det ena eller det andra användningsområdet.
Hjälmar för MTB är oftast försedda med en skärm i framkant. Den finns till för att dels skydda mot t.ex. lågt hängande grenar men skyddar en del mot regn och solsken. Denna skärm är oftast inte att föredra för låg, areodynamisk sittställning vid landsvägscykling. Vidare ger MTB-hjälmar, tack vare sin konstruktion, oftast ett bättre skydd men har samtidigt sämre aerodynamiska egenskaper än hjälmar avsedda för landsvägscykling.