Sortera efter
Underproduktnamn˄˅
Pris˄˅

Skydd för MTB Cykling och Alpint

Här hittar du ryggskydd för alpint- och snowboard samt skydd för MTB/Downhill från kända varumärken som POC, Sweet Protection, Bliz m.fl.  

Ryggskydd Alpint & Snowboard

Förutom en bra skidhjälm ökar den generella medvetenheten om hur viktigt ett ryggskydd kan vara och börjar numera ses som en självklarhet och som en viktig del av den personliga säkerhetsutrustningen. 

Ryggskyddet skyddar ryggen mot slag och är ett bra skydd om du eller barnen skulle ramla. Som om inte skyddet vore anledning nog, har ryggskyddet dessutom värmande egenskaper och kan med fördel användas som ett extra värmande lager när skidkläderna planeras.

  • Många moderna ryggskydd består av en mjuk platta som hårdnar när det utsätts för yttre åverkan/slag.
    Ryggskyddet ska ligga tätt mot ryggen och formas av din kroppsvärme. Exempel på material som formas är VPD i svenska märket POC. Sedan finns det även klassiska ryggskydd med ett hårt skal av plast.
  • Det mest väsentliga är att ryggskyddet aldrig får vara för stort utan det är generelt sett bättre att i så fall köpa ett mindre skydd. Rent praktiskt ska ryggskyddet aldrig sticka upp i nacken! Detta kan faktiskt vara direkt farligt i händelse av att huvudet kastas bakåt vid ett fall. Vilken storlek du ska välja styrs av måttet från din midja till din axel. När du väljer storlek använd gärna de storlekstabeller som finns på respektive produkt. 
  • Ryggskyddet ska vid utprovning sitta och kännas skönt och att det framförallt inte skaver någonstans. En annan enkel tumregel och test är följande; Sätt dig ner och böj huvudet bakåt. Ryggskyddet ska absolut inte nudda nacken, det ska inte ens vara i närheten! Ett vanligt misstag är att man tror att skyddet ska täcka hela ryggen och köper därför för stort. Man bör också vrida på överkroppen åt sidorna så man känner att det är följsamt och inte skaver. 
  • Vissa föredrar ett ryggskydd med väst, och andra gillar traditionella axelremmar bättre - det beror bland annat på hur mycket svank man har. 

Kroppsskydd för MTB- och downhillcykling

Att skydda sig när man cyklar mountainbike är viktigt. Vi berör i denna information inte cykelhjälmar som i sammanhanget är en självklarhet.

För olika typer av MTB-hjälmar och MTB-goggles, se våra kategorier: Cykelhjälmar och MTB-goggles.

Vad du behöver för skydd styrs både av hur ditt användningsområde ser ut, men i slutändan också av tycke och smak. Generellt behövs alltid kraftigare skydd för cykling utför (downhill) och tunnare och lättare skydd för mer s.k. stigcykling.
Som någon form av tumregel och standard är att som minimum använda både knäskydd och ryggskydd. Vid s.k. trampbaserad cykling, d.v.s. inte downhill (liftburen), är det många som föredrar skydd som är lätta, tunna och trampvänliga skydd, samtidigt som de givetvis ska ge bra med skydd.

Lägger du mer tid på bike parks och merparten av din tid på att cykla utför, behövs ofta mer skydd, där kravet på lätta och trampvänliga skydd minskar. Här använder många vanligen även kroppsskydd i form av bröstplatta och axelskydd.

Slutligen, se till att skydden är CE-godkänt och certifierat för att vara säker på att det ger ett bra och säkert skydd. Alla skydd som vi på Sportbrillor.se marknadsför och säljer är godkända och uppfyller satta säkerhetskrav!