Skyddsglasögon med direktslipad lins vs. insatsadapter

Flera lösningar med bra resultat!

Att bära skyddsglasögon som är anpassade efter arbetsuppgifterna, samtidigt som man behöver ha glasögon för sitt synfel, är inte något problem.

Antingen direktslipar vi glasögonens linser enligt användarens synrecept (glasögonrecept) eller så kompletterar man skyddsglasögonen med en optisk adapter/insats som är slipad enligt aktuellt synfel. Har du svårt att bestämma dig för vad som passar dig bäst, så kontakta oss för rådgivning.

Direktslipad lins

En direktslipad lins innebär att skyddsglasögonens lins blir helt inslipat enligt användarens synrecept. Synfältet blir alltid större eftersom glasögonens lins är betydligt större än en optisk adapter. Med slipade linser erhålls också alla de tekniska fördelar som tillverkaren avsett med glasögonen. Såsom t.ex. vidvinkelseende (upp till 180 grader), förutsättningar för en immfri lins, enklare hantering och rengöring av linsen o.s.v.

För att få en så flexibel användning om man vistas både inom- och utomhus som möjligt är fotokromatiska linser, som anpassar sig efter respektive ljusförhållande, att rekommendera.


Slipad adapter/insatsoptik

En insatsbåge i plast eller metall, slipad enligt användarens synrecept, fästs i sportbågen innanför den vanliga linsen. Den optiska adaptern går att slipa i enkel-, progressiv slipning. Adaptern är oftast väldigt lätt att montera och klickas fast på insidan av bågen den yttre linsen.

Fördelen med optisk adapter är framförallt att man skyddar den slipade insatsen mot yttre påverkan eftersom insatsen sitter innanför den yttre linsen. Flexibiliteten blir också stor eftersom man kan använda sina glasögon med eller utan kontaktlinser genom att helt enkelt välja om man skall använda den optiska adaptern eller inte. Dessutom kan man nyttja flera linser med olika linsfärger som man kan tänkas behöva i sitt arbete, anpassade efter olika ljusförhållanden. 
Med en optisk adapter får man dock ett sämre vidvinkelseende än om man direktslipar linsen, lite krångligare att göra rent (totalt 4st ytor) samt större risk för imbildning, men det är samtidigt en prisvärd lösning med stor flexibilitet och väl fungerande för rätt ändamål.