Sortera efter
Underproduktnamn˄˅
Pris˄˅

Seglarglasögon

Segling_vit
seglarglasögon

Här hittar du seglarglasögon från bl.a. varumärkena Bliz, Oakley, Rudy Project och Sunread.

 

Tips & råd inför valet av seglarglasögon

Sportglasögon är en viktig del av din utrustning vid segling. Investera i ett par bra seglarglasögon för att skydda ögonen mot starkt solljus men också för att slippa bli ansträngd i ögonen av att kisa under en längre tid, vilket kan medföra huvudvärk.

Sportglasögon med polariserande linser tar effektivt bort blänk i vattenytan för att reducera risken för ansträngda ögon, men de tar dessutom bort spegeleffekten på vattenytan så att man bättre kan se havsbotten, grynnor och annat.

  • Glasögonen bör smita åt så att de skyddar mot ljusinsläpp från sidan och framförallt underifrån.
  • Bra passform minimerar risken att tappa sportglasögonen i vattnet.
  • En lins med ett stort synfält i sid- och höjdled är rekommenderat för att behöva vrida huvudet minimalt.
  • Flytbart material i sportbågen och/eller en rem som flyter är bra om sportglasögonen tappas i vattnet.
  • Polariserande linser som tar bort reflexer från vattnet samt spegeleffekten på vattenytan så att man ser grynnor eller havsbotten är starkt rekommenderat.
    Notera är att polariserande glas kan ge upphov till vissa problem vid användning av exempelvis Ipads som skickar ut både vertikalt och horisontellt ljus. Det betyder att du endast kan se din iPad i landskapsläge med polariserade glasögon, vänder du på skärmen till porträttläge blir den nästintill eller helt svart. Andra tillverkare har löst detta genom att lägga utsläckningspunken mittemellan lägena. På iPhone är detta inget större problem men dock störs färgåtergivningen av polariserade glas.
  • Fotokromatiska linser som anpassar sig efter olika ljusförhållanden under dagen är att rekommendera. Gärna i kombination med polariserande linser.
  • Spegelglas som reflekterar ljuset i kombination med polariserande linser tar bort reflexer extra effektivt och rekommenderas för dagar med starkt solljus.